Advertisement

Adakah anda pernah membaca atau mendengar tentang baja AB? Apakah baja jenis AB? Kita akan belajar sedikit tentang baja AB dalam artikel ini. Apakah baja jenis AB? Apakah kandungan baja AB yang menyebabkan penggunaan meluas dalam pertanian, terutamanya dalam teknik penanaman fertigasi dan hidroponik yang digunakan oleh industri dan juga berkebun di rumah secara kecil-kecilan?

Kandungan

Baja kimia AB adalah benar-benar selamat untuk digunakan. Tumbuhan memerlukan baja AB, iaitu campuran dua komponen yang dilabel dengan huruf A dan B pada bungkusan baja tersebut. Apakah istilah “baja AB” yang digunakan untuk menerangkan gabungan nutrien yang terdapat pada bahagian dengan label “A” dan “B”?

Komponen A: Kalsium nitrat dan ferum

Komponen B: Kalium nitrat, magnesium sulfat, monokalium fosfat (MKP), mangan sulfat, zink sulfat, kuprum sulfat, asid borik, dan ammonium molibdat.

Penggunaan Baja AB

Sebelum digunakan, komponen baja A dan B mesti dibancuh secara berasingan. Kedua-dua bahan ini mesti dibancuh dalam nisbah yang sesuai dengan usia dan jenis tanaman. Baja AB selalunya digunakan pada sistem akar pokok, sama ada dengan menyiram atau menitiskan. Tetapi anda juga boleh menyembur baja ini di bahagian bawah daun.

Setiap jenis tanaman mempunyai keperluan baja tertentu. Oleh itu, untuk memadankan jenis dan usia tumbuhan, pertama sekali adalah penting untuk melihat kepekatan setiap komponen. Kepekatan baja ini diukur menggunakan alat yang dipanggil EC meter. Alat ini penting untuk menghalang pokok daripada menerima jumlah baja pekat yang berlebihan, yang boleh menyebabkan pokok itu mati.

Tanaman yang Sesuai bagi Baja AB

Baja AB sesuai untuk tanaman fertigasi dan hidroponik. Apabila baja ini dilarutkan dalam air, ion yang terkandung di dalamnya akan diserap oleh akar pokok. Baja ini sering digunakan dalam penanaman buah-buahan, sayur-sayuran, dan bunga kerana komposisinya yang kaya dengan nutrien. Antara tanaman yang biasa menggunakan baja AB ini ialah cili, halia, rockmelon, salad, tomato, dan banyak lagi.

HOT  Pemakanan Optimum untuk Ibu Bakal: 10 Makanan Terbaik untuk Diet Kehamilan yang Sihat