persediaan bersalin

Bersedia untuk ketibaan bayi anda adalah masa yang mengujakan, dan satu tugas penting ialah mengemas beg hospital anda. Menyedia semua barang yang diperlukan akan memastikan anda mempunyai pengalaman yang selesa dan bebas tekanan semasa tanda bersalin dan selepas bersalin. Selain makanan berpantang,dalam artikel ini, kami akan membincangkan persediaan bersalin untuk ibu mengandung yang perlu semasa mengemas beg hospital anda.

Pakaian yang selesa:


Kemaskan pakaian yang longgar dan selesa yang akan memuatkan perubahan badan anda. Pertimbangkan untuk membawa baju tidur yang selesa atau gaun menyusu, serta baju tidur atau pakaian santai yang longgar. Jangan lupa untuk mengemas jubah dan selipar untuk ketika anda ingin bergerak di sekitar hospital atau berjalan di koridor.

Bra Bersalin/Menyusu dan Pad Kejururawatan:


Coli bersalin atau Bra penyusuan yang selesa yang memberikan sokongan dan akses mudah untuk penyusuan. Sebagai persediaan bersalin dan selepas bersalin bawa bersama tuala wanita untuk menyerap sebarang kebocoran yang mungkin berlaku.

Seluar dalam dan Pad Bersalin:


Kemaskan seluar dalam berpinggang tinggi yang selesa dan boleh memuatkan pad bersalin yang besar. Pad bersalin adalah penting semasa tempoh selepas bersalin kerana ia menyediakan penyerapan yang diperlukan. Adalah idea yang baik untuk membawa beberapa pasang pakaian dalam pakai buang juga untuk kemudahan.

Peralatan mandian dan Barangan Penjagaan Diri:


Bawa peralatan mandian bersaiz perjalanan seperti berus gigi, ubat gigi, syampu, perapi, pencuci badan dan pencuci muka. Sertakan item seperti berus rambut, ikatan rambut dan pelembap muka yang lembut. Jangan lupa untuk membawa sebarang ubat penting yang mungkin anda perlukan semasa di hospital.

Langkah Keselesaan:


Selepas bersalin, ibu bersalin akan rasa kurang selesa jadi pertimbangkan untuk membawa barang yang memberikan keselesaan. Ini mungkin termasuk bantal kegemaran, selimut yang selesa, bola tekanan atau pengurut pegang tangan untuk berehat dan pemain muzik mudah alih dengan senarai main muzik yang menenangkan.

HOT  Menggali Lebih Dalam: Enterprise vs. Syarikat Sendirian Berhad (SDN BHD)

Makanan ringan dan minuman:


Bagi makanan untuk ibu mengandung.Bawa beberapa snek yang tidak mudah rosak seperti bar granola, kacang atau keropok untuk mengekalkan tahap tenaga anda semasa bersalin dan selepas bersalin. Jangan lupa bawa botol air yang boleh diisi semula untuk kekal terhidrat.

Hiburan dan Gangguan:


Bersalin boleh menjadi proses yang panjang, jadi mempunyai barang untuk hiburan boleh membantu. Pertimbangkan untuk membawa buku, majalah atau tablet yang dimuatkan dengan filem atau rancangan TV. Dengan ini untuk membantu meluangkan masa dan mengurangkan gementar.

Elektronik dan Pengecas:


Jangan lupa untuk membawa telefon anda, kamera atau sebarang peranti elektronik lain yang mungkin anda ingin tangkap dan dokumentasikan ketibaan bayi anda. Ingat untuk memasukkan pengecas untuk semua peranti anda.

Pakaian Pulang untuk Anda dan Bayi:


Pilih pakaian yang selesa dan longgar untuk dipakai sendiri apabila anda meninggalkan hospital. Untuk bayi anda, bungkus beberapa onesies, topi, stoking dan selimut untuk memastikan mereka selesa.

Dokumen dan Perkara Penting:


Bawa pengenalan diri anda, maklumat insurans kesihatan dan sebarang kertas kerja hospital yang diperlukan. Ia juga merupakan idea yang baik untuk mempunyai salinan pelan kelahiran anda, jika anda mempunyai satu. Jangan lupa untuk mengemas dompet, kunci dan telefon anda.

Ingatlah untuk mengemas beg berasingan untuk bersalin dan selepas bersalin, kerana anda mungkin tidak memerlukan semua barang anda semasa proses bersalin. Juga, pertimbangkan untuk melibatkan pasangan anda atau orang sokongan dalam proses pembungkusan untuk memastikan tiada apa yang diabaikan.

Sebagai persediaan bersalin, mengemas beg hospital anda lebih awal akan memberi anda ketenangan fikiran dan membolehkan anda menumpukan pada pengalaman menggembirakan membawa bayi anda ke dunia. Perlu diingat bahawa setiap pengalaman bersalin adalah unik, jadi jangan ragu untuk menyesuaikan beg anda berdasarkan keutamaan dan keperluan peribadi anda.

HOT  Naikkan Seri Laman Dengan Pokok Bunga Hiasan Luar Rumah

ARTIKEL BERKAITAN

Apakah Bacaan gula normal untuk ibu mengandung

Tangan kebas ketika ibu mengandung?

Apakah susu untuk ibu hamil

Bagaimana cara banyakkan susu badan?