Buah sawit digunakan untuk membuat minyak sawit. Pokok kelapa sawit, yang juga dikenali dengan nama saintifiknya Elaies quineensis, adalah pokok kelahiran Afrika. Namun begitu, pokok ini kini biasa ditanam di Malaysia dan negara Asia Tenggara yang lain.

Melalui prosedur penyulingan yang diubah suai, minyak sawit boleh dihasilkan. Kira-kira 80% kandungan karotena dan vitamin yang terdapat dalam minyak sawit mentah boleh dikekalkan dengan pemprosesan minyak sawit ini.

Berikut adalah khasiat minyak kelapa sawit untuk kesihatan.

1. Mengandungi Antioksidan yang Kuat

Vitamin E, vitamin A, squalene, dan CoQ10 hanyalah sebahagian daripada antioksidan kuat yang terdapat dalam minyak sawit, terutamanya minyak sawit merah.

Dalam badan, antioksidan adalah penting untuk mengelakkan atau menghilangkan radikal bebas. Sel-sel badan yang sihat boleh dimudaratkan oleh radikal bebas ini.

2. Tidak Meningkatkan Paras Kolesterol

Sama seperti minyak sayuran yang lain, minyak kelapa sawit juga bebas daripada kolesterol.

Apa yang lebih menarik ialah kajian menunjukkan bahawa kepekatan tokotrienol (vitamin E) minyak sawit mampu membantu merendahkan paras kolesterol darah anda.

3. Berpotensi Mencegah Kanser

Minyak kelapa sawit juga telah diyakini boleh membantu mencegah kanser. Tahap antioksidan dalam minyak sawit dianggap memainkan peranan penting dalam manfaat kesihatan minyak ini.

Dengan melindungi sel-sel badan daripada tekanan oksidatif dan menggalakkan penciptaan tenaga sel yang meningkatkan kesihatan dan jangka hayat sel-sel tersebut, Coenzyme Q10 (CoQ10) juga boleh membantu mencegah kanser. (Baca juga: cara pengekstrakan minyak kelapa sawit)

4. Baik untuk Kesihatan Kulit

Tambahan pula, minyak kelapa sawit juga bermanfaat untuk kesihatan kulit kerana mengandungi vitamin E yang kaya dengan tokotrienol

Vitamin boleh melindungi kulit daripada kerosakan cahaya UV apabila digabungkan dalam krim yang diberikan secara topikal.

HOT  Gel Gamat: Pendekatan Semulajadi untuk Penyembuhan Luka

BACA ARTIKEL SETERUSNYA

Mencari baja sawit terbaik di Malaysia,baja ab dan baja terbaik untuk sawit ? klik link tersebut!

Mencari pembekal RBD Coconut Oil Supplier Malaysia dan Crude Coconut Oil CCO ? Lawati website Coconut Oil Supplier