Cukai tanah dan cukai petak merupakan dua bentuk cukai hartanah yang menjadi perbualan hangat di kalangan pemilik hartanah. Di Selangor, kedua-dua cukai ini memainkan peranan penting dalam mengumpulkan pendapatan untuk kerajaan negeri. Bagaimanapun, perbezaan di antara kedua-dua cukai ini mungkin kurang jelas bagi sesetengah individu. Artikel ini akan mengupas secara ringkas apa yang membezakan cukai tanah dan cukai petak di Selangor.

Cukai Tanah

Cukai tanah dikenakan ke atas nilai hartanah yang dimiliki oleh individu atau syarikat. Nilai hartanah ini ditentukan oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) berdasarkan beberapa faktor seperti lokasi, saiz tanah, dan nilai pasaran semasa. Di Selangor, pentadbiran cukai tanah dilakukan oleh Pejabat Tanah dan Galian Selangor (PTGS).

Cukai tanah dibayar secara tahunan dan boleh dibahagi kepada beberapa bayaran bulanan. Jumlah cukai tanah yang dikenakan ke atas satu hartanah adalah berkadar dengan nilai hartanah tersebut. Cukai ini digunakan untuk membiayai perkhidmatan awam dan pembangunan infrastruktur di seluruh negeri.

Contoh rumah adalah rumah banglo, rumah teres dan rumah semi-D.

Cukai Petak

Cukai petak adalah untuk hartanah strata bagi menggantikan cukai tanah. Sebagai contoh rumah kediaman seperti pangsapuri, apartment dan kondominium.

Kelebihan cukai petak ialah membolehkan pemilik petak bertanggungjawab sepenuhnya ke atas cukai unit/rumah mereka.

Kelebihan lain yang utama ialah mengelakkan cukai tanah tidak dapat dibayar dan tertunggak disebabkan sebahagian pemilik unit tidak membayar cukai tanah kepada JMB/MC.

Kesan selepas cukai petak dilaksanakan – unit atau petak yang tidak dibayar cukai akan dirampas sebagaimana tanah yang tidak dibayar cukai tanah. Tetapi dalam situasi cukai petak ianya hanya melibatkan unit atau petak terbabit dan bukannya keseluruhan bangunan.

HOT  Cara Penjagaan Tanaman Hidroponik Yang Anda Perlu Tahu!

Di Selangor, cukai petak dikawal selia oleh PTGS dan pihak berkuasa tempatan. Proses penilaian dan penentuan kadar cukai petak berbeza bergantung kepada kategori penggunaan tanah. Cukai petak juga dikenakan secara tahunan dan boleh dibayar secara ansuran, terutamanya jika jumlah cukai tersebut adalah besar.

Perbezaan Utama

Perbezaan utama di antara cukai tanah dan cukai petak di Selangor terletak pada objektif penilaian. Cukai tanah ditentukan berdasarkan nilai hartanah, sementara cukai petak ditentukan berdasarkan penggunaan tanah. Kedua-dua cukai ini menyumbang kepada pendapatan negeri dan digunakan untuk pembangunan dan penyelenggaraan pelbagai kemudahan awam.

Ingin membuat semakan dan bayaran cukai tanah atau cukai petak di Selangor? Layari laman web www.ehasil.selangor.gov.my untuk maklumat lanjut.

Dalam penutup, pemilik hartanah dan peniaga perlu memahami perbezaan di antara cukai tanah dan cukai petak untuk menguruskan kewangan mereka dengan lebih cermat. Mengetahui bagaimana kedua-dua cukai ini berfungsi dapat membantu individu dan syarikat merancang perbelanjaan mereka dan memastikan pematuhan dengan peraturan cukai yang berlaku di Selangor.