set berpantang & bersalin

Set Berpantang adalah satu set panduan yang diikuti oleh ibu selepas bersalin untuk memastikan kesihatan dalaman dan luaran serta kesejahteraan diri dan bayi terjaga. Pantang selepas bersalin adalah tempoh yang penting untuk pemulihan kesihatan wanita setelah melahirkan. Proses ini membantu mengembalikan tubuh wanita selepas melahirkan, serta mengurangkan risiko jangkitan selepas bersalin.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan langkah-langkah yang perlu diambil semasa berpantang serta Set Berpantang terbaik dari Jamu Mak dara.

Langkah-langkah yang Perlu Diambil Semasa Berpantang

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil semasa berpantang:

Jangan angkat berat

Semasa berpantang, wanita dikehendaki untuk mengelakkan angkat barang berat, memandu kereta, menggosok lantai dan aktiviti-aktiviti fizikal yang lain yang boleh menyebabkan tekanan pada bahagian bawah badan.

Amalkan kebersihan diri

Amalkan kebersihan diri yang betul. Membersihkan bahagian intim dengan betul dan menggantikan pad secara kerap. Langkah ini penting untuk mengelakkan jangkitan.

Berpantang di dalam rumah

Wanita yang berpantang disarankan untuk berada di dalam rumah dan mengelakkan aktiviti-aktiviti yang memerlukan keluar rumah, seperti berbelanja di pasaraya atau menghadiri majlis perkahwinan.

Jangan melakukan hubungan seksual

Seks harus dielakkan semasa berpantang kerana tubuh masih dalam proses pemulihan. Hubungan seksual boleh menyebabkan kecederaan dan jangkitan.

Amalkan senaman ringan

Senaman ringan dan latihan pernafasan boleh membantu mempercepatkan proses pemulihan selepas melahirkan dan menguatkan kembali otot-otot pinggul.

Set Lengkap Berpantang & Bersalin Jamu Mak Dara

Dapatkan promo terkini raya Jamu Mak Dara Sekarang! Klik link di gambar untuk pembelian.

Antara Produk Yang Ada di Set Bersalin Halimah JMD

  1. tungku
  2. pilis
  3. lulur kopi
  4. bauan herba
  5. losyen badan
  6. feminine wash
  7. bengkung
  8. kapsul asli
  9. kopi mak dara
HOT  SOCSO : Ramai Yang Tidak Tahu Manfaat Ini