set berpantang & bersalin

Set Berpantang adalah satu set panduan yang diikuti oleh ibu selepas bersalin untuk memastikan kesihatan dalaman dan luaran serta kesejahteraan diri dan bayi terjaga. Pantang selepas bersalin adalah tempoh yang penting untuk pemulihan kesihatan wanita setelah melahirkan. Proses ini membantu mengembalikan tubuh wanita selepas melahirkan, serta mengurangkan risiko jangkitan selepas bersalin.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan langkah-langkah yang perlu diambil semasa berpantang serta Set Berpantang terbaik dari Jamu Mak dara.

Langkah-langkah yang Perlu Diambil Semasa Berpantang

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil semasa berpantang:

Jangan angkat berat

Semasa berpantang, wanita dikehendaki untuk mengelakkan angkat barang berat, memandu kereta, menggosok lantai dan aktiviti-aktiviti fizikal yang lain yang boleh menyebabkan tekanan pada bahagian bawah badan.

Amalkan kebersihan diri

Amalkan kebersihan diri yang betul. Membersihkan bahagian intim dengan betul dan menggantikan pad secara kerap. Langkah ini penting untuk mengelakkan jangkitan.

Berpantang di dalam rumah

Wanita yang berpantang disarankan untuk berada di dalam rumah dan mengelakkan aktiviti-aktiviti yang memerlukan keluar rumah, seperti berbelanja di pasaraya atau menghadiri majlis perkahwinan.

Jangan melakukan hubungan seksual

Seks harus dielakkan semasa berpantang kerana tubuh masih dalam proses pemulihan. Hubungan seksual boleh menyebabkan kecederaan dan jangkitan.

Amalkan senaman ringan

Senaman ringan dan latihan pernafasan boleh membantu mempercepatkan proses pemulihan selepas melahirkan dan menguatkan kembali otot-otot pinggul.

Set Lengkap Berpantang & Bersalin Jamu Mak Dara

Dapatkan promo terkini raya Jamu Mak Dara Sekarang! Klik link di gambar untuk pembelian.

Antara Produk Yang Ada di Set Bersalin Halimah JMD

 • Apa yang Perlu Anda Tahu Mengenai Surat Pajak: Panduan Lengkap

  Pengenalan Surat pajak merupakan dokumen penting yang dikeluarkan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) untuk memaklumkan kepada pembayar cukai tentang tanggungjawab dan status cukai mereka. Walaupun sering kali surat ini dianggap sebagai surat yang menakutkan, memahami isinya boleh membantu anda mengelakkan masalah cukai di masa hadapan. Dalam artikel ini, kami akan membahas apa yang…


  Baca juga


  tips kulit cantik
  selulit
  cara hilangkan bau kaki
  lemak perut
  daki badan
 • Tungku Herba Mathika: Sahabat Setia Ibu Berpantang

  Berpantang merupakan satu fasa penting dalam kehidupan seorang wanita selepas melahirkan anak. Pada fasa ini, penjagaan yang rapi amat diperlukan untuk memastikan kesihatan dan pemulihan ibu berada pada tahap terbaik. Dalam tradisi Melayu, penggunaan tungku herba adalah salah satu cara utama untuk membantu ibu-ibu yang berpantang. Tungku Herba Mathika menjadi pilihan ramai kerana kelebihan dan…


  Baca juga


  tips kulit cantik
  selulit
  cara hilangkan bau kaki
  lemak perut
  daki badan
 • PRK Sungai Bakap: Kerjasama UMNO-PH Ditolak Ahli Akar Umbi UMNO

  Keputusan Pilihanraya Kecil (PRK) Sungai Bakap telah menunjukkan satu perkembangan politik yang menarik di mana Perikatan Nasional (PN) berjaya memenangi kerusi tersebut. Abidin Ismail dari PN memperoleh 14,074 undi dengan majoriti 4,133 undi mengatasi calon Pakatan Harapan (PH), Dr Joohari Ariffin, yang mendapat 9,941 undi. Keputusan ini memberi signal jelas bahawa ahli akar umbi UMNO…


  Baca juga


  tips kulit cantik
  selulit
  cara hilangkan bau kaki
  lemak perut
  daki badan
 1. tungku
 2. pilis
 3. lulur kopi
 4. bauan herba
 5. losyen badan
 6. feminine wash
 7. bengkung
 8. kapsul asli
 9. kopi mak dara
HOT  Kebaikan Minyak Sacha Inchi Untuk Kulit Dan Kepala