Pakaian tradisional Malaysia adalah beragam dan pelbagai, bergantung kepada suku kaum dan wilayah di Malaysia. Berikut adalah beberapa contoh:

  1. Baju Melayu – Baju Melayu adalah pakaian tradisional kaum Melayu di Malaysia. Ia terdiri daripada baju, kain pelikat dan songkok. Biasanya dipakai semasa majlis rasmi atau acara istimewa.
  2. Baju Kurung – Baju Kurung adalah pakaian tradisional wanita Melayu. Ia terdiri daripada baju yang longgar dan kain yang melilit di pinggang. Biasanya dipakai semasa majlis rasmi atau acara keagamaan.
  3. Baju Kebaya – Baju Kebaya adalah pakaian tradisional wanita di Malaysia yang dipengaruhi oleh budaya Melayu dan Indonesia. Ia terdiri daripada baju dan kain sarung. Biasanya dipakai semasa majlis rasmi atau acara kebudayaan.
  4. Songket – Songket adalah kain tradisional yang dihasilkan dengan menggunakan teknik tenunan. Ia biasanya digunakan sebagai kain pelikat oleh lelaki atau sebagai baju Kurung oleh wanita semasa majlis rasmi.

Dalam era kemodenan ini, baju tradisional Melayu sudah evolve dari segi potongan baju, corak atau motif, warna dan rekaan. Contoh paling ketara boleh dilihat di baju kurung moden.

Jika anda mencari baju raya untuk tahun 2023, anda boleh layari website Omar Ali atau cawangan yang berdekatan.

BACA ARTIKEL SETERUSNYA

HOT  Kebaikan Minum Susu Semasa Mengandung