TikTok adalah platform yang penting bagi arena politik di Malaysia terutamanya bagi menghadapi Pilihanraya Umum Ke-16 kelak. Di sini kami telah lakukan analisa bagi 10 Akaun TikTok Ahli Politik yang dipilih di Malaysia pada bulan Jun 2024. Perbandingan 10 akaun TikTok ini akan kami bandingkan berdasarkan jumlah interaksi tertinggi di TikTok untuk setiap post mereka. Berdasarkan analisis data terkini, berikut adalah prestasi 10 ahli politik yang kami pilih.

10. YB Rafizi Ramli

Rafizi Ramli, dengan 153 ribu peminat dan kadar interaksi pos 1.1%, menyumbang kepada bahagian yang lebih kecil daripada jumlah keseluruhan interaksi. Walaupun aktif di TikTok, kehadiran beliau tidak sekuat ahli politik lain. Ulasan dan tindak balas dari Isham Jalil terhadap ucapan Rafizi juga memainkan peranan dalam mempengaruhi persepsi dan interaksi pengikut terhadap akaun TikTok Rafizi.

9. YB Dato’ Seri Ahmad Zahid Hamidi

YB Rafizi Ramli merupakan Menteri Ekonomi, dengan 153 ribu peminat dan kadar interaksi pos 1.1%, menyumbang kepada bahagian yang lebih kecil daripada jumlah keseluruhan interaksi. Walaupun aktif di TikTok, kehadiran beliau tidak sekuat ahli politik lain. Ulasan dan tindak balas dari Isham Jalil terhadap ucapan Rafizi juga memainkan peranan dalam mempengaruhi persepsi dan interaksi pengikut terhadap akaun TikTok Rafizi. Kami cadangkan supaya Rafizi Ramli perkuatkan TikTok beliau seperti kekuatan beliau di Facebook dan X. Ini kerana, TikTok akan menjadi plaftorm media sosial utama pada PRU-16 nanti.

YB Dato’ Seri Ahmad Zahid Hamidi selaku Timbalan Perdana Menteri 1 dan juga Presiden UMNO Malaysia, dengan 140 ribu peminat dan kadar interaksi pos 0.26%, mempunyai salah satu kadar interaksi terendah di antara semua ahli politik yang dianalisis. Ini mungkin menunjukkan keperluan untuk strategi kandungan yang lebih efektif untuk meningkatkan penglibatan di kalangan pengikutnya. Presiden UMNO ini perlu meningkatkan relevan beliau di media sosial dan lakukan sesuatu supaya UMNO terus boleh bersaing dengan parti lain.

HOT  Kencing Manis (Diabetes) : Kaedah Rawatan Yang Sangat Membantu

8. YAB Datuk Seri Anwar Ibrahim

YAB Datuk Seri Anwar Ibrahim atau disebut sebagai PMX mempunyai 772 ribu peminat tetapi kadar interaksi posnya hanya 0.17%, yang merupakan yang terendah di antara semua ahli politik yang dianalisis. Ini menunjukkan bahawa walaupun beliau mempunyai jumlah pengikut yang besar, kandungan yang dikongsi mungkin kurang menarik perhatian atau kurang melibatkan pengikutnya secara efektif. Sebagai Perdana Menteri Malaysia dan Presiden Pakatan Harapan, PMX perlu lakukan sesuatu supaya dapat meningkatkan interaksi posnya jika beliau ingin terus relevan di dalam TikTok, ini kerana TikTok adalah platform media sosial utama sebagai rujukan ketika pilihanraya berlangsung berbanding Facebook, Instagram dan X.

7. Sdr. Khairy Jamaluddin

Sdr Khairy Jamaluddin atau dikenali sebagai KJ mempunyai 698 ribu peminat tetapi kadar interaksi posnya sangat rendah pada 0.36%. Ini menunjukkan bahawa walaupun beliau mempunyai jumlah pengikut yang besar, kandungan beliau mungkin kurang menarik atau kurang relevan dengan pengikutnya. Mungkin salah satu sebabnya beliau terlalu fokus kepada podcast Keluar Sekejap sehingga terabai akaun TikTok peribadi. Kami juga sarankan KJ untuk mengulas isu-isu semasa dengan lebih banyak supaya dapat meningkatkan interaksi posnya di TikTok.

6. YB Anthony Loke

YB Anthony Loke mempunyai 76 ribu peminat dan kadar interaksi pos sebanyak 4.5%, menyumbang kepada 3.1% daripada jumlah keseluruhan interaksi. Anthony menggunakan TikTok untuk menyampaikan mesej politik dan inisiatif partinya, yang mendapat perhatian sederhana daripada pengikutnya. Kami sarankan kepada YB Anthony Loke selaku Setiausaha Agung Parti DAP supaya tingkatkan jumlah Followers melebihi 100K di dalam tahun 2024 kerana anda adalah pemimpin tertinggi bagi Parti DAP.

5. YB Dato’ Seri Haji Mohamad Sabu

YB Dato’ Seri Hj. Mohamad Sabu, dengan 41 ribu peminat dan kadar interaksi pos 5.5%, menyumbang kepada 5.1% daripada bahagian keseluruhan interaksi. Walaupun jumlah peminatnya lebih rendah berbanding ahli politik lain, kadar interaksi posnya yang agak tinggi menunjukkan bahawa beliau berjaya melibatkan pengikutnya dengan kandungan yang relevan dan menarik. Sebenarnya kami terkejut juga bahawa YB Mohamad Sabu duduk di kedudukan No 5 dari 10 senarai Ahli Politik yang kami analisis. Walaubagaimanapun, kami mencadangkan agar YB Mohamad Sabu kena pertingkatkan usaha dan menaikkan jumlah followers di TikTok sekurang-kurangnya 100K.

HOT  Jangkaan Najib Razak Pada 2018 Adakah Benar Terjadi? Negara Akan Defisit Tanpa GST.

4. Dato’ Sri Najib Razak

Dato’ Sri Najib Razak, dengan 260 ribu peminat dan kadar interaksi pos 4.5%, menyumbang kepada 14.8% daripada interaksi keseluruhan. Dato’ Sri Najib Razak atau dikenali sebagai Bossku sering menggunakan platform ini untuk berkongsi pandangan politik dan kemas kini peribadi, yang menarik perhatian dan interaksi daripada pengikutnya. Walaupun beliau berada di penjara, tetapi pengaruh beliau masih besar di arena politik Malaysia. Pengikut Bossku kurang di TikTok tetapi mempunyai pengikut di Facebook sebanyak 4.6 juta. Kami berpendapat jika Bossku dibebaskan atau diberi tahanan di rumah. Kami yakin Bossku pasti dapat menggungguli carta di semua platform media sosial apabila media sosial beliau dikendali oleh beliau sendiri.

3. YAB Dato’ Seri Haji Muhammad Sanusi Md Nor

YAB Dato’ Seri Haji Muhammad Sanusi Md Nor, dengan 1 juta peminat, mempunyai kadar interaksi pos 0.72%, tetapi tetap memperoleh 18% daripada bahagian keseluruhan interaksi. Ini menunjukkan bahawa walaupun kadar interaksi posnya tidak setinggi Isham atau Syed Saddiq, jumlah peminatnya yang besar membantu beliau mendapatkan bahagian interaksi yang signifikan. Menteri Besar Kedah ini juga mempunyai pengikut kedua tertinggi selepas YB Syed Saddiq.

2. YB Syed Saddiq

YB Syed Saddiq mempunyai jumlah peminat tertinggi dikalangan semua ahli politik di Malaysia iaitu sebanyak 1.3 juta. Walaupun kadar interaksi pos beliau hanya 2.2%, beliau masih berjaya mendapatkan purata 318 ribu jangkauan setiap pos. Syed Saddiq menyumbang kepada 18.7% daripada jumlah keseluruhan interaksi. Populariti beliau di kalangan pengguna TikTok tidak dapat disangkal, tetapi kadar interaksi yang lebih rendah berbanding Isham menunjukkan ada ruang untuk peningkatan dalam cara beliau melibatkan pengikutnya.

HOT  Beli UNIPIN Malaysia - Beli Kredit Game Dalam Talian

1. Sdr. Isham Jalil

Sdr. Isham Jalil adalah ahli politik yang paling menonjol di TikTok pada bulan Jun 2024. Dengan 248 ribu peminat, beliau berjaya memperoleh kadar interaksi pos tertinggi sebanyak 36% dan purata jangkauan 1.1 juta setiap pos. Isham Jalil mendominasi dengan 34.1% daripada keseluruhan interaksi di kalangan 10 ahli politik yang dianalisis. Salah satu sebab utama Isham Jalil menonjol adalah ulasan dan hujah beliau yang membidas data dari ucapan Rafizi Ramli di ceramah pilihanraya di Sungai Bakap. Isham Jalil juga adalah bekas pegawai kepada Dato’ Sri Najib Razak dan berpengalaman berkhidmat di Unit Perancang Ekonomi di bawah pentadbiran Dato’ Sri Najib Razak, maka ulasan dan fakta yang diberikan oleh Isham Jalil mudah difahami oleh rakyat. Kami yakin jika Isham Jalil konsisten membuat pos TikTok dengan memberi hujah yang bernas. Sudah pasti jumlah Followers beliau boleh meningkat ke 500K di dalam masa beberapa bulan lagi.

Kesimpulan

Analisis ini menunjukkan bahawa Isham Jalil adalah ahli politik yang paling banyak di lihat di TikTok pada bulan Jun 2024, diikuti oleh YB Syed Saddiq dan YAB Dato’ Seri Muhammad Sanusi Md Nor. Kadar interaksi yang tinggi dan jumlah peminat yang besar menunjukkan keupayaan mereka untuk menggunakan TikTok sebagai platform untuk menyebarkan mesej dan melibatkan pengikut dengan berkesan. Kejayaan Isham Jalil terutama disumbang oleh tindak balasnya terhadap ucapan Rafizi Ramli, yang menarik minat dan perhatian besar daripada pengguna TikTok. Ahli politik lain yang ingin meningkatkan kehadiran mereka di TikTok mungkin perlu mengkaji strategi kandungan Isham dan Syed Saddiq untuk memahami apa yang membuatkan kandungan mereka begitu menarik dan interaktif.

TikTok dijangka akan menjadi medium utama rujukan pengundi pada Pilihanraya Umum Ke-16 kelak. Jika ahli politik tidak berusaha meningkatkan kandungan yang berkesan di TikTok dari sekarang. Maka, pada PRU-16 mereka akan ketinggalan.