syed saddiq

KUALA LUMPUR – Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, telah dihukum penjara selama tujuh tahun, denda sebanyak RM10 juta, dan menerima dua sebatan oleh Mahkamah Tinggi di sini pada hari Khamis. Beliau dihukum kerana didapati bersalah atas empat pertuduhan, termasuk bersubahat pecah amanah, salah guna harta, dan pengubahan wang haram di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AMLA).

Keputusan ini diumumkan oleh Hakim, Datuk Azhar Abdul Hamid, selepas mendapati bahawa pihak pembelaan Syed Saddiq, yang berusia 31 tahun, gagal menimbulkan keraguan munasabah di akhir kes pembelaan.

Pertuduhan pertama yang dihadapi oleh Syed Saddiq melibatkan pertuduhan bersubahat dengan Rafiq Hakim yang diberi tanggungjawab untuk menguruskan dana berjumlah RM1 juta. Tindakan ini dikaitkan dengan percubaan pecah amanah melalui penyalahgunaan dana tersebut. Perbuatan tersebut didakwa berlaku di CIMB Bank Berhad, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Sentral 2, Kuala Lumpur pada 6 Mac 2020. Ini merupakan kesalahan di bawah Seksyen 406 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara selama 10 tahun serta boleh dikenakan sebatan dan denda jika terbukti bersalah.

HOT  [UPDATE 2023] TOP 10 Tempat Makan Best di Alor Setar Anda Wajib Pergi!