gopro hero
Kamera terkini oleh GoPro

GoPro Hero 8 Black Review: Price, Release Date, Features, Mods & Verdict

GoPro telah melancarkan secara rasmi GoPro Hero 8 Black yang boleh ‘pre-order’ dari GoPro.com. GoPro Hero 8 Black boleh didapati di rakan kongsi retail terpilih di seluruh dunia bermula Ahad, 20 Oktober.

Hero 8 Black mempunyai faktor yang langsing bentuknya, dua kali ganda shockproof rating, mounting terbina dalam yang boleh dilipat, wind-resistant mikrofon baru dan beberapa ciri-ciri software baru untuk menjadikan video anda kelihatan baik dan berkualiti.

Di dalam, Hero 8 Black menggunakan cip GP1 dan sensor 12MP yang sama sebagai Hero 7 Black, tetapi syarikat GoPro telah menyatakan bahawa software tersebut telah ditulis semula untuk kamera supaya dapat meningkatkan prestasi bateri dan menambah beberapa lagi ciri-ciri daripada processor.

GoPro Hero 8 Black Review: Price & Release Date

Hero 8 Black dengan harga $399 (RM1673) akan duduk bersama kamera 360 darjah GoPro terbaru, GoPro Max yang berharga $499 (RM2093) dan GoPro Hero 7 Black, yang kini berharga $299 (RM1254) sahaja. Hero 7 Silver akan mengisi barisan GoPro untuk $199 (RM834), manakala Hero 7 White akan dihentikan.

GoPro Hero 8 Black akan tersedia secara global mulai 11 Oktober manakala GoPro Max akan diadakan dari 24 Oktober 2019 dan seterusnya.

GoPro Hero 8 Black Review: Features

HyperSmooth 2.0

HyperSmooth adalah peringkat seterusnya Electronic Image Stabilization (EIS) yang diperkenalkan pada GoPro Hero 7 Black.

Dengan peningkatan pada cip GP1 dan memori 2GB, kamera menyampaikan penstabilan untuk mewujudkan penangkapan video yang lebih lancar.

Terdapat hanya resolusi tertentu yang menggunakan HyperSmooth.

HyperSmooth 2.0 kini boleh didapati di semua resolusi dan frame rate serta meningkatkan kepada apa GoPro tahun lepas mendakwa adalah yang penstabilan video ‘on-camera’ terbaik yang boleh diperolehi.

HOT  Tahiyat Akhir: Pengertian, Keutamaan, dan Panduan dalam Solat

HyperSmooth 2.0 menawarkan tiga mod penstabilan: 

  • On
  • High
  • Boost

Dua mod yang pertama akan memangkas 10% dari sudut lensa untuk menampan sebarang benjolan, sementara mod Boost memangkas lebih untuk mengambil kelebihan dari lonjakan kamera serius apabila anda melakukan sesuatu yang ekstrim. 

HyperSmooth 2.0 membawa ciri penstabilan untuk melambatkan rakaman-rakaman gerakan pada 120 fps dan 240 fps, tetapi mod Boost terhad kepada frame rate 60 fps dan bawah.

TimeWarp 2.0

TimeWarp adalah HyperSmooth digunakan untuk timelapse video. Ia membolehkan anda untuk menangkap time-stable video ketika bergerak adegan dengan kelajuan sehingga 30x. TimeWarp diproses dalam kamera dan diaktifkan dengan meningkatkan memori kamera ke 2GB.

TimeWarp juga telah diperbarui dengan software penstabilan baru untuk membuat ia kelihatan lebih baik di mana kamera bergerak. Ini adalah kesan yang sangat baik jika anda mahu menunjukkan keseluruhan urutan acara dalam masa yang singkat tanpa perlu editing.

Ciri ini mempunyai auto interval detection baru yang menggunakan accelerometer yang dibina dalam untuk menambah lebih banyak frame rate apabila terdapat aktiviti berterusan.

GoPro Hero 8 Black Review: Mods

Mods adalah aksesori GoPro yang akan dilancarkan lewat tahun ini – untuk sesiapa yang ingin meningkatkan keupayaan audio dan video Hero 8 Black. Terdapat tiga mods tersedia untuk GoPro Hero Black 8 pada bulan Disember 2019, iaitu:

Media Mod
  • Media Mod ($79/RM330)

Ini adalah aksesori yang menambahkan port mikro 3.5mm, shotgun mikrofon, HDMI port dan dua mount untuk melampirkan komponen lain, kepada GoPro Hero 8 Black.

Display Mod
  • Display Mod ($79/RM330)

GoPro juga telah mengumumkan Display Mod, yang menambah paparan berputar lebih besar yang mempunyai bateri sendiri dan boleh dilipat apabila tidak digunakan.

Light Mod
  • Light Mod ($49/RM205)
HOT  Jahit Jubah Dengan Rishhana Tailoring

Light Mod juga akan tiba lewat tahun ini yang boleh dilampirkan kepada bahagian atas GoPro Hero 8 Black untuk projek 200 lumen cahaya ke apa-apa dalam 1 meter. Seperti Display Mod, Light Mod mempunyai bateri sendiri supaya, sebagai alternatif, ia boleh dilampirkan kepada mana-mana kenderaan yang sedia ada GoPro, membiarkan cahaya ditembak oleh anda dari kedudukan bebas.

GoPro Hero 8 Black Review: Verdict

Jika anda baru kepada action kamera dan mahu ciri-ciri yang terbaik, GoPro Hero 8 Black harus menjadi pilihan utama anda. Walau bagaimanapun, dengan resolusi imej pada dasarnya tetap sama seperti sebelumnya, ia kurang pembelian yang penting untuk pemilik GoPro Hero 7 Black.

Kredit Gambar & Info: GoPro, PCMag, TechRadar