Renew Roadtax
Advertisement

Di Malaysia, 60% pengguna kenderaan masih tidak arif tentang roadtax dan insurans dan kebanyakan daripada golongan ini datangnya dari generasi baru atau golongan wanita.

Disebabkan kurangnya informasi atau pendedahan tentang perkara ini, anda mungkin akan ditimpa masalah di kemudian hari dan mungkin mudah diperdaya oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Di sini saya ingin kongsikan perkara yang anda perlu tahu berkenaan roadtax dan insurans bagi meningkatkan pengetahuan anda supaya anda jelas apa sebenarnya roadtax dan insurans.

1. Insurances

Insurans adalah perlindungan yang wajib diambil sebelum anda memperbaharui roadtax. Tanpa insurans, roadtak tidak boleh diperbaharui. Ibaratnya kereta tidak boleh bergerak tanpa minyak. Insurans terdiri daripada tiga jenis perlindungan, 1st Party (comprehensive/menyeluruh), 3rd Party Fire & Theft, and 3rd Party. Untuk info lanjut mengenai jenis-jenis perlindungan, sila rujuk gambar dibawah.

2. Roadtax

Roadtax (cukai jalan) adalah pelengkap kepada roadtax. Tanpa roadtax yang sah, anda tidak dibenarkan untuk membawa kederaan dan berisiko tinggi untuk disaman pihak berkuasa JPJ atau Polis. Saman yang diterima akan menyebabkan anda disenarai hitam untuk memperbaharui kenderaan pada masa akan dating dan anda perlu untuk menjelaskan terlebih dahulu sebelum memperbaharuinya.

3. Tempat

Terdapat pelbagai tempat atau platform untuk memperbaharui insurans ketika ini samada online atau offline. Ejen adalah salah satunya dan merupakan agensi/individu yang dilantik oleh Syarikat Insurans seperti Takaful Malaysia, Etiqa Takaful, dan lain-lain untuk mewakili mereka. Mereka ini dilantik untuk menjual, memberi penerangan dan memberi servis kepada pelanggan.

Benar, ada segelintir ejen yang mengambil kesempatan tetapi bukan semua. Pilihlah ejen yang benar-benar anda percaya bukan hanya semasa membeli tetapi yang mampu memberikan anda servis ketika anda memerlukan bantuan. Ini adalah antara kelebihan jika anda menbeli insurans dengan mereka kerana anda tidak akan dapat perkara yang sama jika anda memperbaharui di platform online atau direct kepada pihak Insurans.

HOT  Panduan Lengkap: Cara Main Forex untuk Pemula

4. Proses Renew Rodtax

Urusan proses untuk memperharui insurans dan roadtax amatlah mudah ketika ini. Jika untuk kereta, anda tidak memerlukan geran atau dokumen untuk memperbaharui. Cukup untuk anda tahu informasi penting dan anda boleh mendapatkan harga dengan tepat. Bagi kenderaan lain, perlu untuk anda mempunyai geran atau covernote insurans lama sekurang-kurangnya untuk memudahkan pihak ejen memberi sebut harga yang tepat.

Proses memperbaharui insurans adalah cepat dan boleh siap dalam masa 5 minit sahaja. Sejurus selepas siap, anda boleh terus memperbaharui roadtax samada melalui ejen atau memperbaharui sendiri di JPJ, pejabat pos atau kiosk MYEG yang berdekatan.

5. Harga

Setiap Syarikat Insurans menawarkan harga yang berbeza-beza dan setiap Syarikat juga mempunya kelebihan dan kekurangan. Insurans yang mahal mungkin mempunya kelebihan dan tidak semestinya harga insurans yang murah tidak bagus. Syarikat Insurans dinilai daridapa cara mereka memberikan servis selepas pembelian dan cara mereka menangani tuntutan kenderaan (claim).

Perlu untuk anda fikirkan untuk mengambil insurans yang terbaik bagi memastikan utrusan anda dikemudian hari menjadi mudah. Harga sememangnya menjadi ukuran, tetapi nilai tambah (value) adalah yang terbaik yang anda perlu fikirkan sebelum memperbaharui insurans.

BANDINGKAN HARGA KAMI!

Untuk mendapatkan quotation terbaik, anda boleh terus klik dipautan ini roadtaxonthego.wasap.my atau anda boleh menghubungi En Syameem ditalian 0182717515 (roadtaxonthego) atau layari facebook ROTG/ instagram ROTG mereka.


Anda ingin mencuba FREE Trial GPS Tracker ? Boleh Click pada butang dibawah :-