Kebaikan Minyak Sacha Inchi

Telah diketahui umum tentang kebaikan minyak sacha inchi untuk kesihatan. 

Malahan, ekstrak minyak daripada biji sacha inchi banyak ditemui dalam pelbagai rangkaian produk penjagaan diri, terutamanya produk penjagaan kulit dan kepala.

Jika anda mencari jalan untuk meningkatkan kesihatan rambut anda, mengurangkan rambut gugur, melembapkan kulit atau melembabkan kulit kepala kering atau gatal, minyak sacha inchi mungkin apa yang anda perlu.

Dalam artikel ini, kita akan mendalami fakta-fakta menarik yang anda mungkin belum tahu tentang sacha inchi serta kebaikannya kepada kulit dan rambut anda. 

Teruskan membaca!

Fakta Menarik Sacha Inchi

Kebaikan Minyak Sacha Inchi

Pokok sacha inchi atau nama saintifiknya, Plukenetia Volubilis, merupakan tanaman natif di sesetengah bahagian negara Amerika Selatan dan negara Caribbean.

  1. Pelbagai Cara Penggunaan

Tanaman ini menghasil buah yang kemudian disemai untuk mendapatkan bijinya yang bersaiz besar dan boleh dimakan.

Nama lainnya juga ialah kacang gunung atau Inca nut kerana secara tradisinya dimakan oleh kumpulan orang asli di Peru. 

Walaupun ia bukanlah satu buah yang kerap dimakan, bijinya dibakar dan dibakar. Terkadang, biji yang dibakar dikisar halus sebelum dimasukkan dalam apa-apa produk makanan. 

Selain itu, minyak yang diekstrak daripada buah sacha inchi ini digunakan dalam masakan dan juga produk penjagaan kulit.

  1. Kaya Dengan Nutrisi Baik

Jika anda mencari cara untuk menambah bahan yang bernutrisi dan sedap dalam diet anda, anda boleh mempertimbangkan untuk menambah sacha inchi.

Hal ini kerana satu hidangan benih sacha inchi sahaja (10 gram atau 0.4 auns) mengandungi nutrisi lengkap dengan 70 kalori, 3 gram protein, 5 gram lemak, 1 gram karbohidrat dan 1 gram fiber.

Namun, apa yang lagi menarik ialah kandungan lemak tak tepu yang tinggi dalam benih sacha inchi ini. Ia sangatlah bagus untuk diet pemakanan penghidap sakit jantung sebagai makanan replacement lemak tepu atau karbohidrat. 

  1. Rendam Sebelum Tanam
HOT  Persediaan Bersalin: Barangan Penting Untuk Beg Hospital Anda

Cara menanam pokok sacha inchi ini sangat mudah. Apa yang anda perlukan ialah sebiji biji benih sacha inchi yang diambil dari pokok matang.

Sebelum disemai, biji benih perlu direndam selama 24 jam dalam air bersih. Kemudian, barulah disemai di atas tapak semaian bersuhu sekitar 25-30 Celsius supaya ia senang bercambah.

Sememangnya kaedah lain juga boleh digunakan, seperti kaedah menanam dengan bahan keratan. Namun, ia kurang efektif berbanding dengan kaedah semaian biji.

  1. Tempoh Matang

Kira-kira penanaman pokok sacha inchi memerlukan tempoh selama 2 tahun untuk ia berbuah. Semasa mencapai tempoh matang, hasil buahnya berbentuk lengai.

Manakala, pokoknya mula berbunga seawal tempoh 5 bulan selepas ditanam. Direkodkan ia juga mula berbuah berapa bulan kemudian, iaitu selepas 8 bulan ditanam.

Dalam setahun, pokok dewasa sacha inchi ini mampu menghasilkan 100 kuntum buah setahun dengan sebanyak 400 hingga 500 biji. Hasil ratusan biji ini yang akan digunakan untuk pelbagai kegunaan.

Biji sacha inchi yang sudah matang akan dikeluarkan daripada kelongsong berbentuk bulat leper dengan warna coklat kehitaman. 

Kebaikan Minyak Sacha Inchi Untuk Kulit

Kebaikan Minyak Sacha Inchi
  1. Menggalakkan Pertumbuhan Sel Kulit Baharu 

Buat pengetahuan anda, kulit badan kita mampu menyerap asid lemak penting seperti Omega dengan berkesan melalui kulit dan ke dalam aliran darah.

Jadi, jika anda menggunakan ekstrak minyak sacha inchi secara topikal, ia mampu menyuburkan kulit untuk membantu menyokong integriti membran sel dan seterusnya menggalakkan pertambahan sel baharu.

  1. Melembapkan Kulit Kering

Kajian telah membuktikan komposisi dan karakteristik minyak sacha inchi mempunyai potensi kelembapan yang tinggi.

Ini bermakna ia sangat bermanfaat untuk kulit kering. Tahap kelembapan yang terkandung bersamaan dengan minyak zaitun.

HOT  Betul Ke Insurans Tak Cover Aktiviti Lasak?

Peningkatan kadar kelembapan kulit dan pengurangan keadaan kulit kering selepas pemakaian minyak sacha inchi ini dikatakan disebabkan kesan oklusif minyak tersebut.

Kebaikan Minyak Sacha Inchi Untuk Rambut

Kebaikan Minyak Sacha Inchi
  1. Melembapkan Rambut

Minyak sacha inchi popular kerana kandungan asid lemak tak tepu yang tinggi, iaitu sebanyak 94% beserta 33% Omega 6, 48% Omega 3 dan 9% Omega 9 menyebabkan ia satu minyak yang bagus untuk mengekalkan kelembapan.

Jadi, minyak sacha inchi ini sangat bagus sebagai pelembab dari akar hingga ke hujung rambut. 

Kadar hidrasi yang tinggi akan meningkatkan tahap kesihatan rambut secara umum serta nampak lebih lembut dan rapi.

  1. Meningkatkan kadar pertumbuhan rambut

Asid lemak Omega 3 sangat penting kepada kesihatan kulit kepala dan folikel rambut kerana ia membantu kulit kepala kekal lembap dan tiada keradangan. 

Tambahan pula kandungan antioksidan seperti vitamin E, sacha inchi membantu meneutralisasikan radikal bebas di kulit kepala.

Ini secara langsung dapat mengurangkan kerosakan folikel rambut dan seterusnya mempromosikan kegiatan penumbuhan rambut yang sihat.

  1. Anti-Inflamasi

Inflamasi boleh menyebabkan rambut gugur dan melambatkan proses penumbuhan rambut dengan merosakkan liang rambut. 

Dengan kandungan antioksidan yang tinggi dalam sacha inchi, ia merupakan bahan anti-inflamasi yang bagus.

Antioksidan bagus untuk membebaskan radikal berbahaya di kulit kepala. Dengan mengurangkan kadar radikal bebas di kulit kepala, ia membantu mengurangkan inflamasi.

  1. Menguatkan Rambut

Protein merupakan bahan yang penting dalam rambut, kerana ia menyediakan struktur dan kekuatan yang diperlukan rambut untuk kekal sihat dan kuat.

Apabila rambut kekurangan protein, rambut menjadi lemah, rapuh dan terdedah kepada kerosakan. Rambut akan lebih cepat gugur dan lambat tumbuh.

Minyak sacha inchi mengandungi protein yang tinggi, menjadikan ia pilihan terbaik sebagai agen penguat rambut.

HOT  Menggoda Dengan Elegansi: Trend Baju Raya Terkini

Protein dalam minyak Sacha Inchi boleh membantu menguatkan batang rambut dan memperbaiki struktur keseluruhannya, menjadikannya kurang terdedah kepada kerosakan dan kerosakan.

Ini amat penting bagi mereka yang mempunyai rambut halus atau nipis, kerana jenis rambut ini selalunya lebih rapuh dan terdedah kepada patah.

Dengan menggunakan minyak Sacha Inchi untuk menguatkan rambut, anda boleh membantu mengurangkan kerosakan dan meningkatkan kesihatan rambut, yang membawa kepada rambut yang lebih sihat dan penuh.

Kesimpulannya, sacha inchi ialah pokok yang tinggi khasiatnya. Berasal dari natif kepada beberapa bahagian Amerika Selatan dan kepulauan Caribbean, penanaman pokok ini semakin meluas.

Secara keseluruhannya, penanaman Sacha Inchi adalah satu perkembangan yang menjanjikan untuk kedua-dua orang dan alam sekitar. 

Sama ada anda seorang petani, peminat kesihatan, atau hanya seseorang yang ingin menyokong pertanian mampan, menanam Sacha Inchi ialah cara terbaik untuk memberi kesan positif. 

Jadi, mengapa tidak pertimbangkan untuk menambah Sacha Inchi ke taman atau ladang anda hari ini? 

Untuk lebih mudah, jom dapatkan konsultasi penanaman pokok sacha inchi dengan Teknoganik!

Dengan kepakaran lebih 10 tahun dalam menyelesaikan masalah penanaman, kami boleh bantu anda mendapatkan hasil tanaman sacha inchi yang banyak dan sihat.

Sebarang pertanyaan lanjut tentang konsultasi, anda boleh hubungi di talian 06-5566554 atau email kami di admin@teknoganikhijau.com.my.

Dapatkan Khidmat Konsultasi Penanaman Sacha Inchi Dari Teknoganik