jenis tanaman hidroponik

Bagi yang baru sahaja mula untuk menceburi bidang pertanian ini, terdapat banyak perkara yang anda perlu ambil tahu seperti jenis tanaman hidroponik yang ada.

Jenis tanaman ini sangat berguna dan merupakan pilihan ramai petani di Malaysia kerana kelebihan yang ada padanya berbanding dengan cara lain.

Di dalam artikel ini, kami akan menerangkan kepada anda tentang tanaman hidroponik dan jenis-jenis tanaman hidroponik yang anda boleh buat.

Teruskan membaca artikel ini untuk mendapat maklumat yang berguna.

Maksud Hidroponik

Jenis tanaman hidroponik

Untuk pengetahuan anda, maksud jenis tanaman hidroponik adalah kaedah tanaman yang tidak menggunakan tanah. Ia akan menggunakan bahan lain sebagai  nutrien kepada tanaman. 

Kaedah jenis tanaman  hidroponik ini diperkenalkan kepada dunia secara komersial pada tahun 1937 dan telah menjadi pilihan ramai pada masa kini.

Kaedah ini digunakan oleh ramai petani atau orang awam biasa kerana ia sangat mudah dan tidak mengambil tenaga dengan banyak.

Terdapat juga syarikat besar yang menggunakan jenis tanaman hidroponik ini sebagai kaedah tanaman besar-besaran untuk tujuan komersial. 

Antara bahan yang boleh digunakan untuk menggantikan tanah adalah bulu mineral, sabut kelapa, pasir, batu bata pecah, habuk kayu dan lain-lain.

Ia sangat senang kerana ia tidak bergantung kepada satu jenis bahan. Ini membolehkan anda mencuba bahan-bahan lain bagi mencari yang paling sesuai untuk tanaman ada.

Jenis Tanaman Hidroponik

Jenis tanaman hidroponik

Dia bahagian ini, kami akan mencadangkan beberapa jenis tanaman hidroponik yang senang untuk dilakukan bagi mereka yang baru sahaja kenal kaedah ini.

1. Kangkung

Sayur kangkung merupakan jenis sayur yang disukai oleh ramai rakyat di Malaysia. Bagi mereka yang tergolong dalam kumpulan ini, anda sebenarnya boleh menanam sayur ini di rumah!

HOT  Tabiat Sihat Untuk Melegakan Kulit Kering

Ia biasanya akan mengambil masa dalam 30 hari untuk tumbuh. Selepas itu, anda boleh menikmatinya dan menggunakan kangkung dalam masakan anda.

2. Timun

Timun juga merupakan jenis tanaman hidroponik yang boleh dilakukan di rumah. Ia adalah sayur yang senang untuk ditanam dan membawa banyak faedah.

Jika anda suka timun, anda boleh mencuba kaedah ini.

3. Tomato

Seterusnya adalah tomato. Ia adalah jenis tanaman hidroponik yang sesuai kerana tidak perlu banyak penjagaan seperti buah atau sayur-sayuran lain.

4. Bayam

Sayur bayam merupakan tanaman yang juga sesuai ditanam menggunakan kaedah ini. Anda boleh menggunakan hasil untuk banyak masakan seperti dalam sup.

Selain di atas, berikut juga merupakan antara jenis tanaman hidroponik yang anda boleh buat di rumah sahaja:

 • Cili
 • Sawi
 • Kacang Bendi
 • Peria
 • Pudina
 • Terung

Jika anda suka mana-mana sayur atau buah di atas, anda boleh mencuba untuk menanamnya di rumah.

Faedah Jenis Tanaman Hidroponik

jenis tanaman hidroponik

Seterusnya, kami akan memberitahu anda beberapa faedah yang terdapat pada jenis tanaman ini.

 • Hasil Lebih Baik

Buah-buahan dan sayur-sayuran yang dihasil menggunakan jenis tanaman hidroponik biasanya akan menjadi lebih besar dan padat berbanding dengan kaedah lain.

Ia juga akan memastikan nutrien dan air yang diserap oleh tanaman adalah sangat baik. Dengan itu, kualiti tanaman tersebut akan lebih berkualiti.

 • Jimat Air

Sistem jenis ini juga tidak menggunakan air dengan banyak. Ia dikatakan sistem jenis tanaman hidroponik menggunakan 10 kali kurang air berbanding dengan tanaman tradisional.

Dengan itu, ia dapat menjimatkan penggunaan air anda dan seterusnya jimatkan duit anda.

 • Boleh Dilakukan Di Mana-mana

Oleh kerana ia menggunakan sistem ini, anda boleh menanam di pelbagai tempat dan juga pada bila-bila masa. Ini kerana ia tidak bergantung pada faktor-faktor seperti kaedah tradisional.

HOT  Pengeluaran KWSP Akaun 1 i-Sinar

Dengan itu, anda boleh memastikan adanya tanaman sepanjang tahun.

 • Tidak Mengambil Ruang Banyak

Anda boleh membuat reka bentuk yang custom supaya ia akan muat di ruangan rumah anda. Ini sangat berguna terutamanya bagi mereka yang memilih untuk tanam di dalam rumah.

Kesimpulannya, jenis tanaman hidroponik adalah kaedah yang sangat bagus kerana membawa banyak faedah. 

Selain daripada ia tidak mengambil banyak ruang, hasil tuai anda dapat menjimatkan kos perbelanjaan makanan dan penggunaan air. 

Aktiviti penanaman tanaman hidroponik sememangnya amat menyeronokkan dan agak mencabar. 

Sekiranya anda mengalami masalah dengan penanaman tumbuhan hidroponik seperti tumbuhan bantut, lambat membesar, atau hasilnya yang tidak memuaskan, anda boleh dapatkan baja PowerGRO. 

Baja PowerGRO merupakan Microb PG-1 yang berasaskan teknologi microb untuk meningkatkan kualiti dan kuantiti hasil tanaman anda. 

Berikut adalah kebaikan penggunaan baja PowerGRO: 

 • Tanaman berbuah dengan lebih banyak, besar dan berat. 
 • Anak pokok cepat membesar, tinggi, dan penghasilan daun yang rimbun. 
 • Tunas dan pucuk tumbuh dengan banyak. 
 • Memulihkan tanaman yang hampir layu.
 • Akar tanaman cepat membiak dan berkembang. 

Cara penggunaan baja PowerGRO: 

 • Bancuh dengan air bebas klorin mengikut sukatan yang bersesuaian iaitu 3ml-5ml (baja PowerGRO) + 1 liter air. 
 • Semburkan bancuhan baja pada daun, batang, dan tanah.  

Bagi tanaman sayur atau buah-buahan, anda dinasihatkan untuk menyembur bancuhan baja PowerGRO sebanyak seminggu sekali sahaja. 

Kenapa anda perlu dapatkan baja PowerGRO hari ini? 

 • Diperbuat daripada 100% bahan-bahan organik seperti sayuran, buahan dan hasil laut. 
 • Baja ini menggalakkan pertunasan, baik untuk akar tumbuhan, pembesaran, pembungaan, dan juga pembuahan. 
 • Sesuai untuk semua jenis dan peringkat tanaman. 
 • Meningkatkan daya tahan dan imunisasi tanaman. 
 • Kepekatan tinggi jadi anda hanya perlu bancuh dan guna sikit sahaja. Ini menggalakkan penggunaan baja yang sangat menjimatkan. 
 • Memulih dan menambah baik keadaan fizikal, kimia dan biologi tanah. 
 • Bebas daripada bahan tinja haiwan. 
HOT  Vitamin untuk Kulit Bermaya: Pendekatan Pemakanan untuk Kecerahan

Jika anda ingin meningkatkan kualiti dan kuantiti hasil tanaman, anda boleh dapatkan baja PowerGRO melalui pautan di bawah ini: 

Klik Sini Untuk Dapatkan Baja PowerGRO Sekarang!