Di Malaysia, terdapat beberapa jenis baju melayu yang popular, antaranya ialah:

 1. Baju Melayu Cekak Musang: Baju melayu jenis ini terkenal dengan kolar bajunya yang terlipat dan disatukan dengan tiga keping pengait. Baju melayu cekak musang biasanya dipakai pada acara formal seperti upacara pernikahan dan perayaan hari raya aidilfitri atau hari kemerdekaan.
 2. Baju Melayu Teluk Belanga: Baju melayu teluk belanga terdiri dari kemeja panjang yang dipadukan dengan celana pendek yang disebut kain teluk belanga. Baju melayu teluk belanga biasanya dipakai pada acara-acara formal seperti pernikahan atau resepsi.
 3. Baju Melayu Tanjak: Baju melayu tanjak terdiri dari kemeja panjang yang dipadukan dengan celana pendek yang disebut kain tanjak. Baju melayu tanjak biasanya dipakai pada acara-acara formal seperti pernikahan atau resepsi.
 4. Baju Melayu Jubah: Baju melayu jubah merupakan variasi dari baju melayu yang terdiri dari kemeja panjang yang dipadukan dengan celana pendek yang disebut kain jubah. Baju melayu jubah biasanya dipakai pada acara-acara formal seperti pernikahan atau resepsi.
 5. Baju Melayu Slim Fit – Baju melayu paling terbaru adalah cutting baju yang mengikut bentuk badan menampilkan si pemakai lebih kemas dan segak. mempunyai dat di bahagian pinggag belakang baju.

Boleh dapatkan koleksi raya baju melayu 2023 terbaik di bulan bintang sekarang.

Persiapan Sebelum Hari Raya Yang Sering Dilakukan

Ada beberapa hal yang biasanya dilakukan sebagai persiapan hari raya di Malaysia, diantaranya:

 1. Membersihkan rumah: Sebelum hari raya, kebanyakan orang di Malaysia akan membersihkan rumah mereka termasuk mengecat dinding, menyapu lantai, dan membersihkan perabot.
 2. Membeli baju raya: Sebelum hari raya, kebanyakan orang di Malaysia akan membeli baju hari raya baru untuk digunakan pada hari raya. Pemilihan warna baju raya juga amat penting supaya sesuai dipakai seisi keluarga.
 3. Menukar langsir, telekung baru, sejadah gebu untuk dipakai dipagi raya dan bermacam lagi.
 4. Membeli makanan dan minuman: Sebelum hari raya, kebanyakan orang di Malaysia akan membeli makanan dan minuman yang akan dipesan pada hari raya, seperti kuih raya, lemang, dan rendang.
 5. Menyalakan lampu hari raya: Sebelum hari raya, kebanyakan orang di Malaysia akan menyalakan lampu hari raya di sekitar rumah mereka untuk menambah suasana meriah.
 6. Menyambut keluarga dan teman: Sebelum hari raya, kebanyakan orang di Malaysia akan menyambut keluarga dan teman yang datang berkunjung ke rumah mereka pada hari raya.
 7. Menyiapkan doa dan ucapan hari raya: Sebelum hari raya, kebanyakan orang di Malaysia akan menyiapkan doa dan ucapan hari raya untuk dibacakan pada saat hari raya.
HOT  5 Tanaman Sesuai Untuk Fertigasi

BACA ARTIKEL SETERUSNYA