new ios
Advertisement

Pada majlis ucapan “keynote” pembukaan WWDC 2019 yang lalu, secara keseluruhannya telah memberikan kita gambaran jelas bahawa sistem operasi mudah alih bagi iphone dan generasi baru iPod Touch 7 yang terkini ialah iOS 13. Sebagai permulaan, iOS 13 semestinya akan digunakan pada kebanyaak sistem operasi bagi telifon pintar Apple yang terkenal seperti iPhone11 dan iPhone XR2 yang mana dijangkakan akan dilancarkan pada bulan September tahun ini.

Jika anda tidak sabar untuk mencuba sendiri iOS13, anda bertuah kerana kami akan bantu memberi input panduan yang terkini tentang ciri-ciri yang bakal terdapat dalam iOS13.


Sejak iOS 6 terdapat corak yang jelas; Apple telah mempratonton perisian baru tersebut di WWDC pada bulan Jun sebelum melancarkannya bersama perkakasan iPhone baru pada bulan September.

iOS 13 – Keserasian sistem operasi

Apple sangat berbangga apabila usaha mereka terhadap iOS 12 memberikan sokongan keserasian yang mantap kepada kebanyakan produk iOS yang terdahulu. Namun, apabila trend iOS 13 kini tiba, seperti kebiasaan dimana akan berlaku longgokan produk Apple yang tidak mampu mengikut trend perisian sistem operasi yang baharu ini.Antara produk yang terkesan ialah seperti iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus and 6th-generation iPod Touch.

iOS 13 – Mod Gelap

Mod gelap merupakan ciri yang popular dikebanyakan telifon pintar dan ia juga merupakan salah satu ciri utama yang datang sebagai sebahagian daripada iOS 13.

Antaramuka bertemakan hitam dan kelabu ini boleh diakses dari Pusat Kawalan dan sangat berguna jika anda mahu menggunakan telefon anda pada waktu malam Ia juga membantu memelihara jangka hayat bateri sama seperti pada iPhone X, iPhone XS dan iPhone XS Max, tambahan lagi, ia juga menggunakan teknologi paparan OLED.

HOT  Stroller Baby : Top 5 Pilihan Malaysia Diatas Harga RM1000.

iOS 13 – Prestasi

Semasa iOS 12 meletakkan penekanan yang sangat besar terhadap prestasi, Apple tidak pernah berpuas hati dengan kejayaannya,dengan segala bentuk penambahbaikan prestasi dilakukan pada iOS 13. Federighi menyatakan bahawa iOS 13 telah direka untuk “menjadikan semuanya lebih cepat, dari atas hingga ke bawah,”.

Ini bermakna, bagi pengecaman ID Wajah untuk iOS 13 telah dioptimakan sehingga 30% lebih cepat dan Apple juga telah menyusun semula aplikasi cara memuat turun dan mengemaskin dengan menghasilkan 50 peratus saiz fail muat turun yang lebih kecil dan kemas kini aplikasi sehingga 60 peratus lebih kecil. Apatah lagi, aplikasinya sendiri akan dapat dibuka dua kali lebih pantas.

iOS 13 – Memoji dan Mesej

Avatar Memoji tandatangan Apple mendapat satu penyesuaian baru dalam iOS 13. Anda sudah mempunyai keupayaan untuk memilih ciri-ciri seperti bentuk mata dan warna, nada kulit dan gaya rambut tetapi iOS 13 membawa solek dan aksesori ke meja, ditambah dengan banyak sekali lebih lagi.

iOS 13 – Peta

Peta terkini mempunyai mod tontonan Google Street View-esq yang lebih dikenali sebagai ‘Look Around’ yang menawarkan ketidakstabilan yang mengagumkan apabila anda mengikuti laluan pada orang pertama berdasarkan fotografi peringkat jalan.

Penambahbaikan lain termasuk ‘Junction View’ untuk navigasi lebih jelas apabila dalam sistem jalan kompleks, maklumat transit real-time, kegemaran, untuk lokasi yang anda ingin menjejaki dan koleksi yang menyatukan lokasi kegemaran ke dalam senarai yang boleh dikongsi.

iOS 13 – Ciri-ciri Lain

Perkongsian Audio AirPods: Anda tidak akan dapat berkongsi muzik yang dimainkan melalui AirPod anda dengan mengetuk iPhone anda dengan iPhone rakan rakan lain yang AirPod-toting, ini mencipta satu pengalaman fizikal seperti fon kepala tanpa wayar.

HOT  Panduan SEO Malaysia: Cara Rank Keyword Anda Di Enjin Carian Google

Kamera: Untuk peranti iOS yang menyokong pencahayaan potret maya, pengguna kini akan mencari gelangsar intensiti untuk menyesuaikan kekuatan kesan pada foto mereka.

CarPlay: Pengalaman dalam kereta unik ini mendapat antara muka pengguna yang diperbaiki, termasuk mod cahaya, dan lebih banyak alat paparan pembangunan untuk pengeluar automotif.

Cari Saya: Apple menyatukan Cari iPhone Saya dan Cari Rakan Saya dalam satu pengalaman. Ciri baru ini juga akan menyokong lokasi peranti luar talian, yang membolehkan anda mencari produk Apple anda yang hilang menggunakan sambungan Bluetooth yang dijamin keselamatannya. Apabila anda menandakan peranti anda sebagai hilang, peranti pengguna lain akan secara pasif menggunakan bantuan Bluetooth mencarinya.