kanser payudara

Kanser payudara adalah pembunuh utama dikalangan wanita, dianggarkan 1 antara 19 wanita berisiko untuk mendapatnya. Jika anda mengambil berat tentang permasalahan ini sudah pasti anda ingin mengambil langkah berjaga jaga dengan lebih awal bagi mengelakkan diri anda terdedah kepada risiko untuk mendapat kanser payudara.

Apakah kanser payudara?

Kanser payudara berlaku apabila sel-sel bertindak secara tidak normal, ianya terjadi apabila lebihan tisu dihasilkan atau dikenali sebagai tumor. Terdapat 2 jenis tumor iaitu tumor bukan barah dan tumor barah. Tumor bukan barah tidak membahayakan pesakit, namun tumor barah ialah yang perlu dirisaukan oleh kita. Ini ialah permulaan kepada episod baru dalam pesakit kanser payudara. Namun tahukah anda ada cara-cara untuk mengurangkan risiko payudara? ketahui tips-tipsnya dibawah.

Tips mengurangkan risiko kanser

1. Lakukan pemeriksaan berkala

cara periksa payudara

Pemeriksaan pada payudara perlu dilakukan secara berkala seperti yang disyorkan oleh pakar. Ada beberapa cara untuk memeriksa payudara. Pemeriksaan sendiri payudara atau PSP adalah langkah pencegahan awal dari kanser payudara. Pemeriksaan ini dilakukan setiap bulan selepas habis waktu kitaran haid. Pemeriksaan ini boleh dilakukan dalam keadaan baring,semasa mandi atau mana-mana posisi yang selesa. Seeloknya menghadap cermin bagi memudahkan mengesan perubahan aneh pada payudara masing masing. Rujuklah symptom-simptom atau tekstur payudara yang mempunyai kanser untuk memastikan tahap kesihatan masing-masing.

2. Kawal berat badan

Berat badan yang berlebihan boleh menjadi salah satu punca yang mendorong seseorang untuk mendapat kanser payudara. Jagalah berat badan anda mengikut BMI masing-masing, pastikan bacaan BMI tidak melebihi angka yang sepatutnya.

3. Menghadkan pengambilan alkohol

Alkohol memberikan efek kepada kanser payudara, hadkan pengambilan alkohol dalam makanan dan minuman anda. Semakin banyak alkohol diambil semakin tinggi risiko untuk mendapat kanser payudara. Hadkan sekurang kurangnya 2 hingga 3 kali seminggu pengambilan alkohol dalam diet harian.

HOT  Young Living Malaysia: 5 Essential Oil yang paling laris.

4. Gaya hidup aktif

Mengamalkan gaya hidup yang sihat adalah amat penting dalam menetapkan kondisi tubuh badan kita di tahap maksima. Lakukan aktiviti seperti bersenam dan beriadah bagi mengeluarkan peluh dan toksin-toksin yang tidak diperlukan oleh tubuh badan. Amatlah penting mengekalkan kesihatan dan kecerdasan badan bagi mengelakkan daripada terkena penyakit khususnya kanser payudara dan pelbagai penyakit lain lagi. Lakukan senaman atau riadah sekurang-kurangnya minima 30 minit X 3kali dalam seminggu.

5. Pemakanan yang sihat

Menjaga permakanan amatlah penting bagi memastikan tubuh menerima nutrisi yang secukupnya. Nutrisi-nutrisi penting daripada makanan harian amatlah membantu dalam memastikan tubuh sentiasa dalam keadaan cergas serta mencegah pelbagai penyakit. Antara makanan yang membantu mengurangkan risiko kanser payudara ialah sayur-sayuran,buah-buahan,gandum,kekacang dan daging putih. Wanita yang mengamalkan diet Mediterranean seperti minyak zaitun dan kekacang mempunyai peluang untuk mengurangkan risiko kanser payudara. Ini kerana makanan tersebut menpunyai protein yang baik untuk tubuh badan. Elakkan memakan makanan proses dengan terlalu kerap ini kerana ia mempunyai sodium(garam) yang tinggi. Makanan manis mampu menceriakan dan baik untuk hari anda tetapi pastikan sentiasa mengambilnya dalam kuantiti yang terkawal.

6. Jauhi rokok

Rokok adalah sama sekali perkara yang menjerumuskan diri kepada pelbagai penyakit. Ini ialah kerana kandungan berbahaya yang ada didalam rokok. Rokok adalah salah satu perkara yang boleh menyebabkan penyakit kanser termasuk kanser payudara. Malah, peringatan amaran bahaya merokok juga telah diletakkan di setiap kotak rokok. Merokok bukan sahaja mencemarkan alam sekitar malah turut mencemarkan organ dalaman tubuh justeru mendedahkan anggota dalaman kepada risiko penyakit tanpa disedari.