morsi

Presiden Mesir yang pertama dilantik secara demokratik dan telah digulingkan pada tahun 2013 telah mengalami pengabaian yang teruk selama beliau dipenjara. Menurut laporan Al-Jazeera pihak berkuasa memaklumkan bahawa bekas presiden tersebut telah meninggal dunia sebaik sahaja menampilkan diri dimahkamah, Cairo.

Menurut pendakwaraya, Morsi yang berusia 67 tahun itu jatuh di dalam sangkaan defendan di ruang mahkamah dan diumumkan mati di hospital pada jam 4:50 petang waktu tempatan (02:50 GMT) pada hari Isnin. Menurut pendakwa lagi laporan perubatan menunjukkan tiada sebarang kecederaan baru pada tubuhnya.

“Morsi meninggal hari ini ketika menghadiri sesi perbicaraan percubaannya atas tuduhan pengintipan. Semasa sesi itu, dia diberi kebenaran untuk mengemukakan akuan hakim,” kata seorang penyampai dengan TV negara Mesir.

“Selepas sesi itu ditangguhkan, bekas presiden itu keluar dan kemudian mati. Tubuhnya dibawa ke hospital.”

Anak lelaki bekas presiden, Abdullah Mohamed Morsi, memberitahu agensi berita Reuters bahawa keluarganya tidak mengetahui dimana lokasi jenazah Morsi dan beliau menambah bahawa pihak berkuasa enggan membenarkan Morsi dikebumikan di tanah perkuburan keluarganya.

Morsi mempunyai sejarah masalah kesihatan, termasuk penyakit kencing manis, hati dan buah pinggang. Dia telah mengalami kecuaian perubatan semasa beliau dipenjara, tambahan lagi juga beliau telah dikompaun dalam keadaan miskin semasa di penjara.

Terdapat banyak laporan sepanjang tahun bahawa Morsi telah dianiaya dan diseksa di penjara, dengan ini kebanyakan aktivis mengatakan pada hari Isnin kematiannya itu ia harus dilihat dalam konteks “pengasingan sistematik” dan “penganiayaan sistematik” Mesir terhadap tahanan politik.

Human Rights Watch menyeru berita kematian Morsi yang “mengerikan” tetapi “keseluruhannya boleh diramalkan”, memetik “kegagalan untuk membenarkan dia mendapatkan rawatan perubatan yang mencukupi”.

HOT  Sakit Kepala Sebelah Kanan - Kenal Pasti dan Cara Mengatasinya

“Kerajaan Mesir hari ini menanggung tanggungjawab atas kematiannya, memandangkan kegagalan mereka memberikan rawatan perubatan atau hak penjara asasnya,” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan kepada Al Jazeera.

Sumber: Al Jazeera

Kredit Gambar: Kosmo