biometric

Perkembangan teknologi yang pesat terkadang tidak terkejar oleh kita. Apabila teknologi berkembang, ia memberi implikasi kepada perubahan dan kemajuan dalam banyak sektor industri. Walaubagaimanapun, pecutan kadar perubahan ini pada satu tahap tertentu ia akan akhirnya ia akan menjadi eksponen atau mendatar.

Kerjaya berasaskan teknologi tidak berubah pada fasa yang sama, tetapi ia berkembang, dengan itu bagi golongan profesional IT yang bijak mengakui bahawa peranannya dalam industri tidak akan tetap sama. Pekerja IT abad ke-21 akan sentiasa belajar teknologi terkini dari masa ke masa dan bedasarkan keperluan trend teknologi terkini. Ini bermakna untuk kita seiring dengan trend teknologi, kita perlu tahu kemahiran yang tertentu dan syarat kelayakan kerjaya yang mereka ceburi.

Berikut adalah lapan trend teknologi yang perlu anda ambil tahu pada tahun 2019, dan beberapa pekerjaan yang akan dicipta oleh trend ini. Sekarang adalah masa yang sesuai untuk melatih diri anda bagi menambah skil set dan menggilap potensi diri anda.

1. Artificial Intelligence

Kecerdasan Buatan, atau Artificial Intelligence (AI), telah mendapat banyak perhatian dalam beberapa tahun kebelakangan ini diantara yang mendapat perhatian terutama dalam mengendalikan Data yang besar adalah termasuk Pembelajaran Mesin (Machine Learning). AI merujuk kepada sistem komputer yang dibina untuk meniru kecerdasan manusia dan melaksanakan tugas seperti pengiktirafan imej, ucapan atau pengecaman corak dan membuat seterusnya juga hingga kepada fasa membuat keputusan. AI boleh melakukan tugas-tugas ini lebih cepat dan lebih tepat daripada manusia.

AI telah wujud sejak 1956 telah digunakan secara meluas. Malah, lima daripada enam orang Amerika menggunakan perkhidmatan AI, termasuk aplikasi navigasi, perkhidmatan streaming, pembantu peribadi telefon pintar, aplikasi perkongsian perjalanan, pembantu peribadi rumah, dan peranti pintar rumah. Sebagai tambahan kepada penggunaan pengguna, AI digunakan untuk menjadualkan kereta api, menilai risiko perniagaan, meramalkan penyelenggaraan, dan meningkatkan kecekapan tenaga, di antara banyak tugas penjimatan wang lain.

2. Machine Learning

Pembelajaran Mesin (Machine Learning) adalah merupakan subset AI. Dengan Pembelajaran Mesin, komputer diprogramkan untuk belajar untuk melakukan sesuatu yang tidak diprogramkan untuk dilakukan: Mereka secara literal mempelajari dengan menemui pola dan pandangan dari data set yang mereka terima. Pada umumnya, kita mempunyai dua jenis pembelajaran, diselia dan tidak diselia. Walaupun Pembelajaran Mesin adalah sebahagian daripada AI, kita juga mempunyai subset dalam domain Pembelajaran Mesin, termasuk rangkaian saraf, pemprosesan bahasa semula jadi (NLP), dan pembelajaran mendalam.

HOT  Google Mengeluarkan Gambar Teaser Google Pixel 4.

Setiap subset ini menawarkan peluang untuk mengkhususkan diri dalam bidang kerjaya yang hanya akan berkembang. Pembelajaran Mesin sedang dikerahkan dengan pantas dalam semua jenis industri, mewujudkan permintaan besar untuk profesional mahir. Pasaran Pembelajaran Mesin dijangka meningkat kepada $ 8.81 bilion menjelang 2022. Aplikasi Pembelajaran Mesin digunakan untuk analisis data, perlombongan data dan pengiktirafan corak. Pada tahun 2017, purata gaji tahunan untuk jurutera pembelajaran mesin adalah $ 106,225 (RM 444,201). Pekerjaan Pembelajaran Mesin termasuk jurutera, pemaju, penyelidik, dan saintis data.

3. Robotic Process Automation (RPA)

Seperti AI dan Pembelajaran Mesin, Automasi Proses Robotik, atau RPA, adalah satu lagi teknologi yang mengautomasikan pekerjaan. RPA adalah penggunaan perisian untuk mengautomasikan proses perniagaan seperti mentafsirkan aplikasi, memproses transaksi, berurusan dengan data, dan juga membalas e-mel. RPA mengotomatisasi tugas-tugas berulang yang biasa dilakukan orang. Ini bukan hanya tugas utama seorang pekerja berpendapatan rendah: sehingga 45 peratus daripada aktiviti yang kami lakukan dapat diautomatikasikan, termasuk kerja pengurus kewangan, doktor dan CEO.

Walaupun Forrester Research menganggarkan automasi RPA akan mengancam kehidupan 230 juta atau lebih pekerja pengetahuan atau kira-kira 9 peratus daripada tenaga kerja global, RPA juga mewujudkan pekerjaan baru sambil mengubah pekerjaan yang ada. McKinsey mendapati bahawa kurang daripada 5 peratus pekerjaan boleh benar-benar automatik, tetapi kira-kira 60 peratus boleh sebahagiannya automatik.

Bagi anda sebagai profesional IT yang melihat peluang ini sebagai peluang yang cerah dimasa hadapan, RPA menawarkan banyak peluang kerjaya. Ini termasuk kepada pemaju, pengurus projek, penganalisis perniagaan, arkitek penyelesaian, dan perunding. Dan pekerjaan ini memberi pulangan gaji yang lumayan.

4. Blockchain

Walaupun kebanyakan orang menganggap teknologi blockchain hanya berhubung dengan cryptocurrencies seperti Bitcoin sahaja, namun hakikatnya blockchain menawarkan keselamatan berintegrasi yang tinggi dan sangat berguna untuk pelbagai isu keselamatan data dan maklumat. Dalam terma yang paling mudah, blockchain boleh digambarkan sebagai data yang anda hanya boleh menambah, tidak boleh diubah. Oleh itu istilah “rantaian” kerana anda membuat rangkaian data. Tidak dapat mengubah blok sebelumnya adalah apa yang menjadikannya begitu selamat. Dengan blockchain, anda tidak memerlukan pihak ketiga yang dipercayai untuk mengawasi atau mengesahkan transaksi.

HOT  Cara Memilih Syarikat untuk Pembangunan Perisian (Software Development) di Malaysia

Ciri keselamatan yang berintegrasi tinggi inilah menjadikannya diaplikasikan pada cryptocurrency, dan mengapa ia boleh memainkan peranan penting dalam melindungi maklumat seperti data perubatan peribadi. Blockchain boleh digunakan untuk meningkatkan rantaian bekalan global secara drastik, seperti yang diterangkan di sini, serta melindungi aset seperti seni dan hartanah.

Seterusnya, apabila penggunaan teknologi blockchain meningkat, begitu juga permintaan para profesional mahir. Sehubungan itu, kita sudah berada di belakang. Menurut Techcrunch, pekerjaan yang berkaitan dengan blockchain adalah kategori kedua yang paling cepat berkembang pekerjaan, dengan 14 pembukaan kerja untuk setiap pemaju blockchain. Seorang pemaju blockchain mengkhususkan diri dalam membangun dan melaksanakan seni bina dan penyelesaian menggunakan teknologi blockchain. Gaji purata setahun bagi pemaju blockchain ialah $ 130,000 (RM 543,465 ).

5. Edge Computing

Satu ketika dahulu teknologi Cloud Computing menjadi bualan hangat dan tumpuan utama dalam arus teknologi dimana antara gergasi besar seperti pemain utama AWS (Amazon Web Services), Microsoft Azure dan Google Cloud mendominasi pasaran. Cloud Computing cuba terus berkembang didalam industri teknologi dan kebanyakan para usahawan yang bergerak ke arah mengimplimentasikan Cloud Computing. Walaubagaimanaoun kini, Edge Computing mula bergerak pantas mengambil tempat Cloud Computing memandangkan ia memiliki beberapa limitasi.

Dunia digital sekarang berdepan dengan jumlah kapasiti data yang sangat besar (Big Data). Oleh kerana itu, Edge Computing wujud bagi menyelesaikan isu ini. Edge Computing bertindak sebagai pangkalan data mini dan secara tak langsung menjadi penghubung kepada permasalahan lengahan masa transaksi data oleh Cloud Computing. Situasi ini boleh berlaku semasa pemindahan data dari pangkalan data utama ke sistem Cloud terutama melibatkan data yang memiliki limitasi masa. Teknologi ini memiliki potensi yang tinggi kerana dijangkakan berlaku peningkatan dalam penggunaan perkakasan Internet of Things (IoT) dimasa akan datang. Malah menjelang 2022, pasaran Edge Computing secara global dijangka mencapai $ 6.72 bilion (RM 28.05 billion).

6. Virtual Reality & Augmented Reality

Virtual Reality (VR) secara mudahnya untuk difahami adalah pewujudan dunia maya yang meniru seakan dunia sebenar. VR melibatkan pembinaan sesuatu ruang yang sepenuhnya adalah maya manakala teknologi Augumented Reality (AR) pula merupakan elemen-elemen 3D yang berupa maya yang diwujudkan untuk berinteraksi dengan dunia sebenar. Walaupun VR banyak digunakan untuk permainan komputer setakat ini, ia juga telah mula banyak digunakan untuk latihan simulasi, seperti VirtualShip, perisian simulasi yang digunakan untuk melatih kapten kapal Tentera Laut Amerika Syarikat, Tentera dan Pengawal Pantai. Manakala, permainan Pokemon Go yang sangat popular satu tika dahulu pula adalah merupakan contoh AR dimana suasana sekeliling masih melibatkan dunia sebenar.

HOT  Cara Mudah Guna Touch N Go E-Wallet

Kedua-dua teknologi ini memiliki potensi yang besar dalam pelbagai sektor baik dari segi sektor profesional seperti kesihatan, dimana simulasi pembedahan menggunakan AR sehingga ke sektor hiburan seperti simulasi suasana taman tema yang lebih menarik yang secara tidak langsung juga dapat meningkatkan tarikan pada sektor pelancongan.

Menurut artikel di Monster.com, permintaan untuk pekerjaan dengan pengetahuan VR dan AR meningkat kepada 37 peratus, tetapi kebanyakan pekerja yang layak kurang berkemahiran. Walaubagaimanapun, permintaan tersebut tetap sahaja akan terus meningkat. Terdapat “pemain utama” dalam pasaran VR, seperti Google, Samsung, dan Oculus, tetapi kebanyakan mereka juga masih terus menyelidik dan membangunkan teknologi ini.

7. Cyber Security

Cyber Security merupakan satu bidang yang segar-malar seiring dengan perkembangan teknologi yang pesat membangun. Setiap sektor alam siber memerlukan ciri-ciri keselamatan yang perlu dipertahankan. Ancaman siber juga sentiasa berkembang dan para pengodam akan cuba pelbagai cara terbaru untuk mengodam setiap teknologi yang baru berkembang. Oleh yang demikian, keselamatan komputer juga perlu seiring dengan perkembangan teknologi malah harus keterdepan untuk memastikan integriti data dan maklumat terpelihara.

Sebagai bukti keperluan yang kuat untuk bidang profesional keselamatan siber, jumlah pekerjaan dalam keselamatan siber ini telah meningkat tiga kali lebih pantas daripada pekerjaan berteknologi lain.Diramalkan bahawa akan terdapat lebih kurang 3.5 juta pekerjaan dalam sektor keselamatan siber ini tanpa syarat menjelang tahun 2021.

Banyak pekerjaan keselamatan siber membayar pendapatan enam angka, dan peranannya boleh terdiri daripada penggodam beretika hinggalah kepada jurutera keselamatan siber, yang mana bidang ini menawarkan laluan kerjaya yang menjanjikan bagi seseorang yang berminat.

Bersama kepesatan teknologi ini, ke tujuh-tujuh domain ini membuka mata bagi mereka yang ingin melihat peluang pekerjaan yang menjanjikan peluang yang tinggi dalam dunia teknologi dimasa akan datang. Dengan ini, anda berpeluang menyiapkan diri dengan skil set yang bersesuaian bagi memenuhi peluang kerjaya dalam bidang-bidang teknologi tersebut.

Kredit Gambar: simplelearn.com