punca diabetes

Diabetes adalah keadaan kronik yang menjejaskan berjuta-juta orang di seluruh dunia. Ia adalah penyakit yang berlaku apabila badan tidak dapat menghasilkan atau menggunakan insulin dengan betul, hormon yang mengawal paras gula dalam darah. Tahap gula yang tinggi dalam darah boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan, termasuk penyakit jantung, strok, kerosakan saraf, dan kerosakan buah pinggang.

Walaupun punca sebenar diabetes tidak diketahui, beberapa faktor risiko boleh meningkatkan peluang anda untuk menghidapi penyakit ini. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan beberapa punca diabetes yang utama.

1. Genetik

Genetik memainkan peranan penting dalam perkembangan diabetes. Jika anda mempunyai sejarah keluarga penyakit ini, risiko anda menghidap diabetes adalah lebih tinggi daripada seseorang yang tidak mempunyai sejarah keluarga. Walau bagaimanapun, mempunyai kecenderungan genetik untuk diabetes tidak bermakna anda akan mengalami penyakit ini. Faktor lain, seperti gaya hidup dan faktor persekitaran, juga memainkan peranan.

2. Obesiti

Obesiti adalah faktor risiko penting untuk membangunkan diabetes jenis 2, bentuk diabetes yang paling biasa. Apabila anda berlebihan berat badan, badan anda menjadi kurang sensitif terhadap insulin, menjadikannya lebih sukar untuk badan anda menggunakan glukosa untuk tenaga. Akibatnya, pankreas anda perlu menghasilkan lebih banyak insulin untuk memastikan paras gula darah anda terkawal. Lama kelamaan, pankreas anda mungkin tidak dapat memenuhi permintaan insulin, menyebabkan paras gula darah tinggi dan perkembangan diabetes.

3. Gaya Hidup

Gaya hidup yang tidak aktif boleh meningkatkan risiko menghidap diabetes. Aktiviti fizikal membantu badan anda menggunakan insulin dengan lebih berkesan, mengurangkan risiko rintangan insulin dan paras gula darah tinggi. Senaman yang kerap juga boleh membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat, mengurangkan risiko anda mengalami obesiti dan diabetes jenis 2.

HOT  Tips Untuk Menjadi Usahawan Cemerlang

Lawati laman web Go Nature untuk mengetahui lebih lanjut berkaitan diabetes dan supplemen yang boleh bantu mengurangkan dan mengawal penyakit ini.

Artikel Lain: